Ripjägare välkomnar nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Ripjägaren Anders Gidlund i Kiruna välkomnar de nya reglerna för fjälljakten som ska börja gälla 2017. Reglerna innebär att jägare bosatta i Sverige, eller med närmare anknytning till Sverige, ska ha företräde i jakten.

– Jag satt i bilen påväg till jobbet och hörde att regeringen äntligen tagit det här beslutet. Jag vrålade rakt ut i bilen – av glädje, säger Anders Gidlund.

Ortsbor struntar i att jaga

Det handlar om småviltsjakt på statens mark ovan odlingsgränsen – det vi brukar kalla för fjälljakten. Reglerna som har gällt sen 2007 säger att utländska jägare får jaga på samma villkor som svenska jägare. Det har lett till en ökning av antalet jägare i fjällen och ett högre jakttryck på viltet.

–  Det var enorma mängder fågel som fälldes och det bedrevs guidning från utländska guider. Jag tycker att vi som bor i kommunerna ska ha ett förbehåll att vara först. Sedan, i mån av plats, ska det såklart få komma in utländska jägare, säger Anders Gidlund.

”Jakten betyder allt”

Efter regeringens beslut kommer länsstyrelserna att kunna bestämma att utländska jägare får börja jaga senare eller att de måste ha guide med sig. Som det var innan 2007.

De nya reglerna ska börja gälla från och med nästa år och kommer säkert att bli föremål för diskussioner. Men en sak är odiskutabel: Jakten är viktig för många norrbottningar.

–  Jakten betyder allt för oss i fjällkommunerna. Jakten och fisket är vårt fritidsintresse och det är ju därför vi bor här, annars skulle jag flytta söderut om jag ska vara helt ärlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.