Risk för förseningar i nya Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt bakslag i byggandet av nya Kiruna kom för några dagar sedan.

Nu har det av Kiruna kommun ägda KBAB valt att avbryta upphandlingen av 100 lägenheter på det så kallade

skjutbaneområdet.

Kommunalrådet Kristina Zakrison (S) säger att det finns en risk att det här kan försena bygget, hon kan i nu läget inte säga hur man går vidare eller om man måste göra om anbuds förfarandet

Orsaken till att Kirunabostäder avbryter upphandlingen är att man enbart fick ett anbud och det var ett orent anbud som inte fyllde kraven. Det var även för högt och det skulle innebära dyra produktionskostnader och i slutändan för höga hyreskostnader.

– Det skulle bli drygt 40% dyrare än normalpris och det innebär att en två på ca 55 kvadratmeter skulle kunna hamna på 11000-12000 kr/månad i hyra, säger Annelie Vinsa vd Kirunabostäder ab

Pågrund av det dåliga intresset från svenska byggbolag åkte Kirunabostäder förra veckan till Estland, Lettland och Litauen  för att hitta byggbolag.

Annelie Vinsa tycker att det är beklagligt och är frågande att dom stora svenska byggbolagen inte lämnar anbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.