De nya beskeden om att malmen tar slut under nuvarande stora delar av den nuvarande huvudnivån i Kirunagruvan kom säkert som en chock för många i fredags. Men trots kallduschen kommer allt att tuffa på som vanligt de närmaste 15 åren.
Osäkert efter 2035
Det nya centrum ska byggas klart under 2020-talet, och nuvarande centrum kommer obevekligen att behöva avvecklas.
Det är desto mer osäkert vad som händer efter 2035 när malmen ned till den nuvarande huvudnivån är uppbruten. Den största frågan är förstås om gruvan kommer att överleva.
Norra Kiruna kan påverkas
Men visar sig mineraliseringarna i den norra änden av malmkroppen vara brytvärd fortsätter också stadsomvandlingen.
I så fall kommer bebyggelsen i den norra delen av Kiruna, närmast berget Luossavaara, att påverkas. Där finns i dag både villabebyggelse och med Kirunamått mätt ganska stora flerbostadsområden.
Men ännu återstår att utforska malmkroppen på djupet och dessutom utveckla brytningsmetoder som gör det lönsamt att hämta upp malmen.
Malmkroppen kan sära på Kiruna
LKAB hoppas bland annat få svar på den urgamla frågan ifall malmkropparna i de två bergen Luossavaara och Kiirunavaara sitter ihop djupt därnere och ifall malmkroppen i så fall fortsätter att luta in mot staden. Det är avgörande för den framtida påverkan på stadsbilden.
Frågan är till exempel om malmkroppen kommer att snörpa av Kiruna i två delar.
– Rent hypotetiskt skulle det kunna bli så om de visar sig att de två mineraliseringarna i Kiirunavaara och Luossavaara sitter ihop på djupet och om de är brytvärda. Det är många om, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.
Ångrar ingen flytt av kulturbyggnader
Nya väg E10, som håller på att byggas, kan komma att behöva dras om bakom Luossavaara i framtiden. Däremot ser LKAB ingen orsak att ångra de byggen som har inletts vid foten av Luossavaara och de kulturbyggnader som har flyttats dit.
Mycket tyder på att de står säkert på liggsidan av malmkroppen.
– Vi har i dag inga indikationer på att det området kommer att påverkas. Vi ska söka där också, men i dag har vi inget som pekar på att de behöver flyttas igen.