Så här fungerar bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

Tekniken gör det möjligt för den som använder Bitcoin att vara anonym. Se videon för att förstå hur.

Faktaruta Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta som skapades 2009 av någon som kallar sig Satoshi Nakamoto, vilket troligtvis är en pseudonym.

Syftet är att möjliggöra betalningar över internet direkt mellan användare utan att tredje part är inblandad.

Bitcoin är en kryptovaluta vilket betyder att kryptering används för att garantera säkerhet i systemet.

Bitcoin har ingen central utfärdare såsom Riksbanken för svenska kronor. Istället skapas bitcoins i förutbestämd takt i ett digitalt nätverk dit vem som helst kan ansluta sig och där alla transaktioner journalförs

Journalen där transaktionerna bokförs kallas för Blockkedja och den är publik, det vill säga alla kan se vilka transaktioner som görs.

Användarna får en digital plånbok genom att ladda ned en datorprogramvara eller mobilapp. Plånboken innehåller bitcoin-adresser för överlåtelse av bitcoin mellan användarna. Adresserna består av en serie till synes slumpmässigt utvalda tecken utan någon koppling till personuppgifter. På så sätt kan användarna vara anonyma.

Den digitala tekniken gör att transaktionerna är snabba oavsett till var i världen man skickar pengar och utan krav på transaktionsavgift.

källa: bitcoin.se och Tommy Engfors på Ekobrottsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.