Så hyllades Salming i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

I går hyllades Börje Salming i den fullsatta Matojärvi islada i Kiruna. En hel delegation hade rest från hans gamla klubb i Toronto för att stämma upp i hyllningarna.

I Toronto ska tröja nummer 21 pensioneras, den som Börje Salming bar i 16 år, mellan 1973 till 1989. När man hänger upp tröjorna passar man på att flytta de gamla spelarfanorna till spelarnas respektive hemstäder På så vis uppvaktar klubben sina allra största stjärnor genom åren.

Därav finbesöket av en hel Torontodelegation i en fullsatt Matorjärvi islada i Kiruna på lördagen.

Börje Salming var påtagligt rörd.

– Det är otroligt bra jobbat av Kiruna, men också av Toronto. Jag kom dit 1973 och sedan dess har de tagit hand om mig som guld och de har fortsatt likadant, säger han.

Hårdningen Tiger Williams spelade med Salming på 70-talet och följde med trots att han inte har nån roll i Maple Leafs.

– Jag sa åt honom att jag kommer att åka. Börje Salming förtjänar den respekten av alla sina gamla lagkamrater.

Mark Ferriman har en chefsposition i Toronta Maple Laeafs.

– Börje Salming är en av våra största stjärnor, han har så många fans och är en sådan stor del av vår organisation, säger han.

Efter uppvaktningen spelades match i division två – och Torontos maskot Carlton hjälpte klacken och Kiruna AIF till knapp seger mot Malmbergets AIF med 5-4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.