Så låter ”Norrlands Medborgargarde”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll släpps Höstorkesterns nya skiva i samband med en releasekonsert i Kiruna. Redan nu kan ni se orkestern framföra ledmotivet från skivan.

SVT Nyheter Norrbotten var med på repetitionerna inför fredagskvällens konsert och fångade upp hur det kan komma att låta på den nya skivan ”Norrlands Medborgargarde” som är proggigare och mer politisk än tidigare utgivningar.

Här trålar bängen och folkhemmet brinner – samtidigt som Rosenbad rear ut våra gemensamma naturtillgångar.

– Vi kallar oss proggband med stolthet och glädje. Det är ju många kulturarbetare, konstnärer och musiker som pratar om de här sakerna, men vi gör det på vårt sätt, säger Viktor Mattsson.

Hur sammanfattar man då det politiska budskapet på skivan?

– Det handlar om grannsamverkan mot kolonisering och rasism. Och grannsamverkan är hela Norrland, eller snarare hela landsbygden. Nedmonteringen av landsbygden har lett till en växande rasism eftersom att folk tror att fördelningspolitik är invandringens fel. Det är fel och det gör oss väldigt väldigt arga, säger Viktor Mattsson.

LÄS MER: Hör bandets nya ledmotiv här

”Mellan två och tjugo personer på scen”

Det är han och kompisen Jonas Pietikäinen som en gång har startat orkestern som egentligen är ett musikkollektiv med medlemmar runt om i hela Sverige. På releasekonserten i Kiruna Folkets hus i kväll är de 16 personer på scenen.

– Vi brukar säga att vi kan vara allt mellan två och tjugo personer när vi spelar, säger Jonas Pietikäinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.