Så stora underskott har landstingen

Uppdaterad
Publicerad

Om tre år kan Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands landsting försvinna och ersättas av ett Stornorrland. Men hur dålig ekonomi har egentligen de fyra landstingen?

Igår presenterade den statliga indelningskommittén ett diskussionsunderlag till den nya regionkartan. I norra Sverige bildas ”Stornorrland” som ska bestå av de fyra nordligaste länen: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Att en del landsting dras med stora underskott är inget nytt. Men hur stora underskott har de?

Höjd skatt i Norrbotten

Norrbottens landsting redovisade förra året ett negativt resultat på 240 miljoner. Det samlade underskottet som landstinget nu måste återställa är 275 miljoner. I november beslutade landsfullmäktige att höja skatten från och med 2016. I och med detta hoppas landstinget kunna redovisa ett positivt resultat på 322 miljoner kronor.

Storregion

Överskott i Västerbotten

Västerbotten är det enda landsting som inte går med underskott. Istället hade de ett överskott på åtta miljoner förra året. Enligt landstingetsekonomidirektör Mats Lindqvist har man haft en stabil ekonomi de senaste tio åren. Sex av de åren har man gått med överskott.

Störst underskott i Jämtland

I Jämtland redovisade man ett underskott på 232 miljoner förra året. Inför 2016 har man en mängd åtgärdsprogram, enligt ekonomidirektören Bo Karlmark. Man tittar bland annat över primärvården, vårdplatssituationen och bemanningsföretagen. Det totala underskottet ligger på 394 miljoner.

Höjda avgifter i Västernorrland

Västernorrlands landsting redovisade 2015 ett underskott på minus 135 miljoner. Deras totala underskott är 358 miljoner kronor. Landstinget jobbar just nu med fem insatsområden för att få en ekonomi i balans. Man har bland annat höjt skatten, infört högre avgifter till akuten och arbetat med att få ned kostnadsökningstakten. Landstinget planerar även att minska kostnaderna med 250 miljoner kronor via kostnadsreduceringar och neddragningar.

Besparingar i administration

Tillsammans har de tre landsting som dras med underskott ett totalt underskott på 1027 miljoner kronor, alltså drygt 1 miljard kronor.

Britta Flinkfeldt (S) är kommunalråd i Arjeplog och ordförande i kommunförbundet Norrbotten men också med i den samrådsgrupp som tillsatts för det förberedande arbetet med Region Norrland.

– Det finns en beräkning som säger att 200-400 miljoner kan sparas i administration. Det är klart att det inte tar igen allt, men det hjälper till. Sedan är det så att hela tiden som sjukvården utvecklas kommer ett kostnadstryck. Men jag ser större möjlighet om jobbar man tillsammans med att utveckla vården och e-hälsan så gör man ju det på ett billigare och driftigare sätt. Sjukvårdens primära problem i sin dyra kostnad det har man oavsett om man går in i en storregion eller inte.

STORNORRLAND:

Innefattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland,

880 000 invånare,

44 kommuner,

12 sjukhus,

128 hälsocentraler

54 procent av landets yta. 

Inom de fyra landstingsorganisationerna, som tillsammans omsätter cirka 28 miljarder kronor, finns 24 000 anställda

Folkmängden i det nya länet beräknas år 2050 uppgå till drygt 0,9 miljoner invånare

En ny läns- och landstingsindelning kan träda i kraft 1 januari 2019 eller 1 januari 2023. Indelningskommittén ska lämna ett förslag till regeringen som sedan i sin tur lägger ett förslag till riksdagen

Riksdagen fattar beslut om en ny regional indelning, det sker senast december 2017

Källa: Indelningskommitténs diskussionsunderlag, Norrbottens läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet