Foto: SVT

”Mitt liv har nu ett större innehåll än att bara äta, sova, äta, sova.”

Uppdaterad
Publicerad

På Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå drar man nytta av salsadansens positiva effekter. Här erbjuds nämligen de äldre att gå salsakurs.

Det ser lite skakigt ut vid en första anblick, när man ser 96-åriga Lennart Skär ta sina första salsasteg. Men det behehövs bara lite uppvärmning innan han gör sin första snurr.

– Det är underbart att få vara med om något sånt här. Det är träning och man glömmer ibland och tror att ”faan inte klarar jag det där”, men sen går det automatiskt, säger Lennart Skär.

Det är få äldre här som tackat nej till dansgolvet, för dom som inte har benen med sig, har fått lära sig att dansa salsa med resten av kroppen.

Och det är två undersköterskor på boendet som gjort det hela möjligt, en som kläckte idèn och en som kan salsa.

– Meningen är inte att de skall vara fullfjädrade salsadansare utan det hela handlar om att man träffas, skrattar och fikar tillsammans, säger undersköterskan Yvonne Brännvall som kom på det hela.

Motverkar förvaring

Salsakursen på Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå lider mot sitt slut och nu återstår bara ett danstillfälle för de boende. Men med anledning av alla positiva effekter man sett både bland personal och de boende så kommer man återkomma med fler salsakursen framöver. Bland annat har man märkt att personalen får ett roligt avbrott i arbetsdagen tack var det här. Och man har också upptäckt att många av de äldre som annars inte rör sig särskilt mycket har börjat röra mer på kroppen sen salsan kom in i deras liv och det vill cheferna ta till vara på och man menar att detta är ett bra sätt att motverka en obarmhärtig förvaring av de boende. Och man har nu fått blodad tand och tänker dessutom erbjuda yoga för de äldre inom kort.

– Det har betytt oerhört mycket att cheferna tagit till sig våra idèer om hur man kan göra tillvaron roligare och bättre för de äldre, de har verkligen stöttat oss för annars hade detta aldrig blivit verklighet, berättar Adriana Arevalo, undersköterskan som numer också blivit danslärare på boendet.

Men mycket vårdpersonal runt om i landet vittnar ju om tidsbristen på sina arbeten, hur hinner ni med det här?

– Det handlar om prioriteringar men också att man planerar in detta de dagar man vet att det finns lite mer personal, säger Yvonne Brännvall.

Stöd av rullator

86-åriga Gunvor Håkansson är en av kvinnorna på boendet som deltagit i salsakursen, trots att hon endast kan dansa sittandes eller korsta stunder med stöd av rullatorn. Och för henne har kursen betytt så mycket mer är bara skratt och träning.

– Det har betytt så oerhört mycket. Mitt liv har nu ett större innehåll än att bara äta, sova, äta, sova. Och det har väckt många minnen från förr eftersom jag var en sån som var ute och dansade mycket i mina unga år, det ska du veta, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.