Samarbete ska ge VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt samarbete mellan slädhundsentusiasterna Taina Teräs och Lars Lindh ska förhoppningsvis ge medaljklirr i de förestående VM-tävlingarna.

I Laxforsen utanför Kiruna förbereder Taina Teräs och Lars Lindh sig och sina slädhundar inför årets stora tävlingar. Det är ett samarbete som förhoppningsvis ska resultera i ett VM-guld om ett par veckor.

Taina Teräs bor till vardags i Östra Kålaboda i Västerbotten, men den här vintern har hon tillbringat en hel del tid hemma hos Lars och Petra Lindh i Laxforsen utanför Kiruna.

Det är här som finslipningen inför slädhunds-VM i Tyskland senare i februari pågår som bäst.

Får inte tävla

Taina Teräs var med om en slädhundsolycka och blev rullstolsburen för ett antal år sedan, men kärleken till hundarna och slädhundssporten har hon inte släppt.

Hon tävlar fortfarande med fyra hundar i spannet i en specialtillverkad kälke men i åttaspann, den klass som hon brinner för, kan hon inte delta när det drar ihop sig till VM.

-  Det är för många hundar för mig att tävla med när jag sitter i en specialtillverkad kälke. Om det skulle bli trassel med linorna med någon hund så kan inte jag gå ur kälken och hjälpa till. Eller om jag skulle ramla omkull är det svårare för mig att komma upp. Det är en djurskyddsaspekt, att det ska vara säkert för hundarna. Plus för föraren förstås, säger hon.

Känslosamt

Så därför ska Lars Lindh köra VM med hundarna som Taina Teräs har avlat fram och skött grundträningen för. Lars Lindh är flerfaldig svensk- och nordisk mästare och har tävlat i USA och Kanada.

Nu har har ett hundmaterial att jobba med som kan hålla hela vägen.

– Jag har kört hundspann länge och på många platser men bestämde mig för några år sedan att ta en paus. Men när Taina frågade mig så kändes det väldigt kul att få hjälpa henne, säger han.

För Taina Teräs innebär satsningen många olika sorters känslor.

– Varje gång de startar har jag en klump i halsen. Det är väldigt känslosamt för mig men det ska det vara, för då är mitt hjärta med Lars och med spannet när de springer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.