Sameskolstyrelsen döms för rektorstvist

Uppdaterad
Publicerad

Sameskolstyrelsen måste betala skadestånd till Magnus Vannar efter rektorstvisten i Jokkmokk. Den totala summan blir drygt 250.000 kronor enligt en dom från Arbetsdomstolen i dag.

Målet mellan Vannar och Sameskolstyrelsen tar sin början i december 2014.

Under djup oenighet beslutade Nämnden för Sameskolstyrelsen att utse Elsy Labba till ny rektor för Sameskolan i Jokkmokk. Det skriver Sameradion & SVT Sámpi.

Vägrade godkänna beslutet

Men tre ledamöter och skolchefen Björn Hedlund vägrade godkänna beslutet – de uppfattade att en särskild rekryteringsnämnd i princip redan utsett Magnus Vannar till tjänsten.

Vid ett styrelsemöte, som inte var sanktionerat av nämndsordförande Börje Allas, utsågs därför Vannar till rektor – ett beslut som skolchef Hedlund därefter verkställde.

Sameskolstyrelsen var nu ställt inför det faktum att två rektorer var utsedda, men Börje Allas grep då in och slog fast anställningen av Labba och rev upp avtalet med Magnus Vannar.

Krävde skadestånd

Detta ledde till en facklig tvisteförhandling där Vannar via sitt fackförbund ST krävde Sameskolstyrelsen på skadestånd med följande motivering: 

ST vidhåller sina yrkanden om allmänt skadestånd till Vannar för icke lagligt grundat avskedande och brott mot underrättelseskyldigheten före avskedande samt ekonomiskt skadestånd till Vannar för felaktigt avskedande.

Sameskolstyrelsen vägrade att gå med på detta och då vände sig Vannar och ST till Arbetsdomstolen med en stämningsansökan i september 2015 för brott mot lagen om anställningsskydd.

ST hävdar att Vannar via ett skriftligt avtal anställdes som rektor vid sameskolan i Jokkmokk för en period om två år och kräver ett allmänt skadestånd på 120.000 kronor samt ett ekonomiskt skadestånd på 40.000 kronor i månaden från 1 april 2015 till huvudförhandlingen i november 2016, med avdrag för ersättningar från Försäkringskassan och andra anställningar.

Döms för rektortvist

I en 26 sidor lång dom slår de nio ledamöterna i Arbetsdomstolen enhälligt fast att:

Arbetsdomstolen har i det föregående funnit att Sameskolstyrelsen blivit bunden av anställningsavtalet med M.V. Vidare har Arbetsdomstolen funnit att Sameskolstyrelsen avskedat M.V. i strid med 18 § anställningsskyddslagen.

Arbetsdomstolen slår fast det allmänna skadeståndet till 80.000 kronor samt det ekonomiska skadeståndet till 176.461 kronor.

Sameskolstyrelsen döms även att betala Fackförbundet ST för rättegångskostnad med 453.946 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.