Maria Stenberg Foto: SVT

Samma möte – två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen i Norrbotten kommer att hålla samma möte två gånger för att uppfylla oppositionens krav. Men i sak blir det ingen skillnad.

Regionrådet Maria Stenberg anklagas för att grundlurat oppositionen och smugit in formuleringen ”regionstyrelsen beslutar” och det gör att frågan om förändrade uppdrag för sjukhusen inte går vidare till regionfullmäktige.

Förslaget gick igenom med röstsiffrorna 8-7 för att nej-sägaren Agneta Lipkin (S) tvingarts stanna hemma för att hon inte kunde följa partilinjen.

”Likadant beslut”

Maria Stenberg har tidigare sagt nej till ett extra styrelsemöte, men har hän ändå kallat till ett sådant, den 27 mars.

– Jag tycker egentligen att det är onödigt att göra så bara för att oppositionen inte läst beslutshandlingarna ordentligt, men jag måste göra så. Det räcker med att fem ledamöter i regionstyrelsen kräver det, säger hon.

Blir det några förändringar?

– Nej, vi kommer i majoritet att besluta att regionstyrelsen ska besluta.

Men då har ni ju samma möte två gånger?

– Ja, men det är inte jag som har krävt ett extra styrelsemöte, men majoriteten kommer att fatta ett likadant beslut som tidigare, säger Maria Stenberg.

Måste stanna hemma

Och Agneta Lipkin måste stanna hemma?

– Det är så man fattar beslut i en demokrati. Vi har både interna spelregler och kandidatförsäkringar att förhålla oss till, säger hon.

Se inslaget i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.