Samövning i helikoptertaktikutbildning

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad genomförs en kurs för helikopterbesättningar på FMV:s anläggning i Vidsel.

I år deltar besättningar från Storbritannien, Tyskland, Österrike samt Sverige, och utbildningen sker i olika steg. Jonas Höglander, kapten på luftstridsskolan i Linköping, är en av tre svenska instruktörer på plats:

– Första året lär man sig hantverket, när man kommer andra året lär man ut förstaårseleverna, samtidigt som tredjeårseleven tittar på hur dom utbildar, så det sker i tre olika steg där vi bygger upp ett stort nätverk.

Kursen inleddes i England med en månads teori och simulatorflygning innan man förflyttade sig till Vidsel för praktiska övningar. De handlar om att utbilda helikopterbesättningar att flyga i avancerad hotmiljö med praktisk träning mot hot från marken och luften, där de olika länderna lär av varandra:

– Vi får väldigt mycket valuta för pengarna, alla bidrar med någonting, det är som ett knytkalas i kunskap, förklarar Jonas Höglander.

Under tre veckor i Vidsel samövar dom fyra länderna med fem olika helikoptertyper, där Sverige flyger med helikopter 16 Black Hawk, och allt sker väldigt öppet utan hemligheter länderna emellan:

– Kursen är lagd på en nivå där man inte går hela vägen. Man får diskutera saker inom vissa ramar, men inte dokumentera och publicera uppgifter, avslutar Jonas Höglander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.