Satsning kan ge 40 nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Isolamin i Överkalix rekryterar just nu för fullt. Till hösten ska de närpå fördubbla antalet anställda.

För ett år sedan var konkursen ett faktum. Isolamin som bygger inredning för stora fartyg och oljeriggar hade haft flera tuffa år.

Ett lågt oljepris gjorde att beställningarna kom glesare och glesare tills det inte gick längre.

Isolamin AB

LÄS MER: Isolamin begärs i konkurs

– Man bygger inga båtar när oljepriset är lågt. Vi har hela världen som kund och exporterar 85 procent av det vi producerar. De sista fem åren var tuffa, säger Magnus Hansson som hann jobba ett år som platschef på fabriken i Överkalix innan konkursen var ett faktum och de 65 anställda varslades.

Utvecklar fabriken

Ett familjeägt Kalixföretag köpte fabriken och tillsammans med platschefen Magnus Hansson håller de nu på att utveckla fabriken till att inte bara göra brandsäkra innerväggar till fartyg och oljeriggar.

– I vintras byggde vi ett helt hotell här i fabriken. 200 dubbelrum som de bara ställde upp i Uppsala. Det som saknades var sängen och fåtöljen.

Förutom den här typen av färdigbyggda moduler ska företaget nu även börja göra badrum och därför anställer de för fullt.

I dagsläget är de 50 anställda, nu söker de ytterligare ett 40-tal personer.

– Vi hade en träff med arbetsförmedlingen förra veckan. I Överkalix finns det omkring 80 inskrivna arbetslösa, så det kommer att bli svårt, säger Magnus Hansson.

”Jag trivs här”

Josefin Lejon och KG Brännvall anställdes båda två i december. Josefin lämnade sitt jobb på kommunen för att börja på Isolamin.

– Jag trivs här, säger hon och säger att hon tror att det är bra för kommunen att företaget nu växer.

K-G Brännvall ska vara med och bygga upp den nya delen av fabriken i höst. Han jobbade i gruvan i Kaunisvaara och fick sluta där när den stängdes.

– Jag ska snart gå i pension men det här känns kul. Det gör ju att jag slipper pendla och istället kan åka hem på kvällarna, säger han med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isolamin AB

Mer i ämnet