Foto: Jeff Ahl (SD)

Norrbottniskt SD-mandat på väg mot riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Med samtliga valdristrikt räknade ser Sverigedemokraterna ut att få 49 mandat i riksdagen vilket kan betyda en riksdagsplats för Jeff Ahl.

Sverigedemokraterna har bara en lista för hela landet. I och med att partiet nu ser ut att få 49 riksdagsmandat kommer partiets ordförande i Norrbotten Jeff Ahl att ta plats i riksdag.

Norrbotten har i tidigare riksdagsval stuckit ut på så sätt att SD inte har haft något riktigt fäste här. Något som dock ändrades i och med partiet framgångar i EU-valet i våras.

Val 2014 i Norrbotten – valvakan

– Det man har sett i andra EU-länder är att EU-valet kan vara en språngbräda för den här typen av partier. Partiet normaliseras genom sina framgångar i EU-valet och det blir okej att rösta på dem, säger Annica Sandström, LTU.

S bryter framgångstrend

I tidigare val har Socialdemokraterna fortsatt öka men nu bröts den trenden. 2014 års val ser Socialdemokraterna ut att backa 3,2 procent i Norrbotten. Både Socialdemokraterna och Moderaterna ser ut att tappa drygt tre procentenheter vardera.

– Det kan vara så att det nu kommit in ett nytt parti som ritat om den politiska kartan i Norrbotten. Att det har blivit okej att rösta på SD här, säger Annica Sandström.

Glädje hos SD

Sverigedemokraterna i Luleå släpper inte in media på sin valvaka ”för att skydda partikamraterna” Glädjen är i alla fall stor sedan Valusiffrorna visat en fördubbling av röster sedan förra valet.

-Det var väntat , kommenterar Oscar Rosengren, Sverigedemokraterna, Luleå​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – valvakan

Mer i ämnet