Sherpor från Nepal ska göra Kebnekaise säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har anlitat sherpor från Nepal för att förbättra en farlig passage till Kebnekaises topp.

Det är ett hårt arbete som väntar sherporna under de närmaste veckorna när de ska stensätta särskilt svårforcerade delar av Kebnekaises västra led.

Men de har tidigare jobbat på betydligt högre höjder och under tuffare förhållanden vid Mount Everest. Några har dessutom svåra upplevelser bakom sig.

Har tidigare anlitats i Norge

–Det var en jordbävning och en allvarlig olycka vid Mount Everest basläger, så jag bestämde mig för att gå ned. Det här är mycket säkrare och det är trevligt att besöka en ny plats. Människorna här har varit väldigt snälla, säger Kunga Tempe Sherpa,

Sherporna har tidigare anlitats för liknande projekt i Norge. Det uppdrag som de nu ska utföra kan bara göras med handkraft. Det skulle vara kostsamt att frakta upp maskiner och det skulle också orsaka för stora ingrepp i naturen.

Resultatet – en säkrare led

Resultatet av arbetet ska bli en säkrare led till Kebnekaises topp som omkring tiotusen personer går varje år.

–Folk trillar, folk bryter ben, armar och handleder. Vi lämnade in en ansökan till Naturvårdsverket om att få utföra förbätringsåtgärder efter västra leden, säger Kjell Sundvall, chef vid länsstyrelsens fältenhet.

Sherporna är anställda av en norsk företagare som har flera grupper i gång samtidigt. Planen är att expandera till fler platser i Sverige och övriga Europa. Enligt Geir Vetti, vd vid Stigbyggaren AB, har sherpor från Nepal en särskild förmåga att utföra det tunga jobbet.

–De har större hjärta och större lungor och är vana vid hårt arbete.Det gäng som är här kommer från Kunde som är en by som ligger 3 840 meter över havet. Det betyder egentligen att de är bloddopade. Det som idrottsmän sysslar med, där är de hela tiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.