Sjuksköterskor får kortare arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet har skrivit på ett nytt avtal med Sveriges Kommuner och landsting (SKL) som innebär mer vila och återhämtning för sjuksköterskor som jobbar natt.

– Vi känner oss rätt nöjda med avtalet. Dessutom har vi fått höjd ob-ersättning som gäller omgående, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Det nya avtalet sänker arbetstiden både för de som jobbar på rotationsscheman och för de som jobbar enbart natt.

Mest sänks arbetstiden för de sjuksköterskor som arbetar natt 30 procent eller mer av sin arbetstid. Arbetstiden förkortas med två timmar till ett snitt på 34 timmar och 20 minuter i veckan

– Men avtalet gäller inte kommunanställda, men vi hoppas på en bra fortsatt dialog, säger Erica Ohlsson.

När det gäller kommunerna har parterna i stället kommit överens om att utreda hur arbetstiderna fungerar i dag för kommunanställda som jobbar ständig natt och hur de kan behöva förändras.

– En annan viktig sak i avtalet är att vi kommit överens med arbetsgivaren om att lägga partsgemensamma scheman som är mer hälsosamma, säger Erica Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.