Sjukvårdsbeslut överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir förvaltningsrätten som får avgöra frågan om förändrade uppdrag för bland annat sjukhusen och hälsocentralerna eftersom sjukvårdspartiet överklagar dagens beslut.

I dag var det extra möte i regionstyrelsen om de förändrade uppdragen för sjukhusen, hälsocentralerna och tandvården i Norrbotten.

Och det för att oppositionen krävt ett möte för att de upplevde sig lurade av beslutsformuleringen ”regionstyrelsen beslutar”.

Lipkin fick stanna hemma

– Vi menar att alla åtta punkterna är strukturförändringar och att de ska till fullmäktige för en vidare behandling, säger gruppledare Kenneth Backgård (NS).

Men så blev det inte.

Kalixpolitikern och nej-sägaren Agneta Lipkin (S) fick stanna hemma och ersattes av Eivy Blomdahl från Boden som var för förslaget som på sikt innebär att röntgenläkarna försvinner från Kalix och Kiruna sjukhus. 

– Om man inte ställa upp på majoritetsbeslut så har man rätten att stanna hemma, säger hon.

”Vi överklagar”

Åtta politiker var för förslaget och sju var emot och regionrådet Maria Stenberg (S) var nöjd efteråt.

– Vi fattade samma beslut igen och vi anser att det här ligger inom styrelsens beslutskompetens. Jag förstår egentligen inte varför vi skulle ha det här mötet som kostar någonstans mellan 40.000 och 50.000 kronor extra, men vi måste följa lagen, säger hon.

LÄS MER: Socialdemokrat går mot partilinjen

– Vi kommer att överklaga beslutet och jag tror att vi kommer att vinna i förvaltningsrätten. Det här ska upp i regionfullmäktige, säger Kenneth Backgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.