Sjukvårdspartiet överklagar stort beslut

Uppdaterad
Publicerad

Norrlandstingens beslut om en projektorganisation för att genomföra en storregion kommer att överklagas till förvaltningsrätten av sjukvårdspartiet.

Norrlandstingens regionförbund (NRF) hade i dag en videokonferens och beslutade att satsa 3,8 miljoner konor för att bekosta arbetet med storregionen ”Norra Sverige” 2017/2018.

För Norrbottens del kommer projektarbetet att kosta skattebetalarna runt en miljon kronor.

Storregion

Försöker komma överens

Det blir en stor projektgrupp med 27 personer från de fyra länen, hälften från landstingen och hälften från kommunerna. Och så ska det bli olika arbetsgrupper med 20 representanter som ska jobba med olika frågor.

För Norrbottens del kommer landstingsrådet Maria Stenberg (S), oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS) och sjukvårdspartisten Dan Ankarholm sannolikt att ingå i styrgruppen.

– Det finns två saker som indelningskommitten ska bestämma om i det kommande delbetänkandet – namnet på den nya regionen och var residenshuvudstaden ska ligga, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

– Sen ska vi i styrgruppen komma överens om geografin, var regionparlamentet, kultur- och utvecklingscentret, sjukvårdscentret och annat ska ligga, säger hon.

Brott mot förbundsordningen

Men sjukvårdspartiet är både emot storregionen och att Norrlandstingens regionförbund i dag har fattat beslut om en projektorganisation.

– Norrlandstingen saknar som organisation mandat att påbörja den kartläggnings-och beredningsprocess för storregionen som redovisas. Det är ett brott mot NRF:s förbundsordning, säger Kenneth Backgård (NS).

Sjukvårdspartiet förbereder sig därför för att överklaga beslutet till förvaltningsrätten när det blivit justerat.

– Den här processen för 44 kommuner i de fyra landstingen kan visa sig vara ett olaga intrång i den kommunala självstyrelsen,. säger Kenneth Backgård (NS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet