Språnget som ska locka till teknik

Publicerad

Sedan starten 2012 har över 2300 unga teknikintresserade tagit språnget in i arbetslivet och chansen att testa på livet som ingenjör.

20-åriga Lena Bäcklund från Luleå har under de senaste fyra månaderna spenderat sin tid med att programmera, buggtesta och vinna en entreprenörstävling – helt enkelt testat på hur det är att jobba som ingenjör på Ericsson i Luleå. Hon läste teknikprogrammet på gymnasiet och är en av de cirka 1000 ungdomar som tog chansen och sökte en praktikplats via Tekniksprånget.

– Jag tycker att det är väldigt bra faktiskt. Teknikbranschen är ett brett område och även yrket ingenjör är väldigt, väldigt brett och det kan vara lite abstrakt vad man gör som ingenjör. Jag tycker att det har gett mig personligen en väldigt bra insikt vad det kan handla om och via Tekniksprånget får man ju se att det kanske inte bara handlar om att till exempel bygga broar, utan hur det fungerar inom andra områden också, säger Lena Bäcklund.

Viktigt med nya perspektiv

Många arbetsgivare upplever att det är svårt att rekrytera högre teknisk kompetens och därför finns sedan fyra år tillbaka Tekniksprånget som drivs av kungliga ingenjörsvetenskapsakademin på uppdrag av regeringen. 230 arbetsgivare på 120 orter inom både privat och offentlig sektor medverkar och syftet är att öka intresset bland unga för ingenjörsutbildningar. Fyra månaders betald praktik ska inspirera och ge ungdomarna en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna.

– Jag tror att det är jätteviktigt. Det finns många exempel som vi redan har sett nu att det finns ungdomar som har fått prova på teknik, att jobba nära med avancerad teknik och som har hittat perspektiv som man inte ser från skolbänken. Så jag tror att just den här övningen att ta in ungdomar som ska välja inför framtiden vad man ska bli, vad man ska välja på universitetet, att få sitta med i de här tekniska projekten och se att det faktiskt är roligt. Att man tänker på sker och ser saker som man inte hade tänkt på annars, det tror jag är jätteviktigt, säger Daniel Enström som är forskningschef på Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.