Ska utvisas – blev utelåst

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev 58-åriga Abdullah Ibrahim från Eritrea utelåst från Migrationsverkets boende.

Den nya lagändringen som började gälla från 1 juni innebär att personer som inte får uppehållstillstånd och rätt att stanna i Sverige inte längre får bo kvar på asylboenden. De tappar också sin dagersättning.

Abdullah Ibrahim har fått nej på sin asylsökande och kan inte längre överklaga. Idag när han återkom från ett besök, hos en bekant, var låset till lägenheten på asylboendet utbytt av Migrationsverkets personal.

Det berättar hans svägerska Mona Ibrahim.

– Han och en vän till honom gick då till Migrationsverkets personal och bad om att få tillgång till kläder och medicin. Då gick en av personalen in i lägenheten och hämtade ut en del kläder samt hans medicin. Själv fick han inte gå in i lägenheten, säger Mona Ibrahim.

Hon berättar att personalen sagt att han fick återkomma på måndag om han ville få ut fler ägodelar från lägenheten.

Mona Ibrahim säger att hon och hennes familj kommer att låta Abdullah Ibrahim sova i deras lägenhet.

– Vi kan inte bara låta han vara kvar ute även om vi, enligt lagen, gör fel. Inte trodde jag att det var så här det skulle gå till när en person ska utvisas ur landet. Bara byta lås sådär.

Vi har försökt att nå Migrationsverket för en kommentar men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.