Skärpt straff för tjuvjakt i bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet till två månaders fängelse för två män som tjuvjagade älg i ett bostadsområde i Malmberget.

Det var tidigt på nyårsdagen 2016 som en polispatrull kallades till ett bostadsområde i Malmberget där ett vittne hade rapporterat ett misstänkt jaktbrott.

Blodspåren ledde från ett närliggande skidspår till en villa och vidare rakt in i garaget. Och när polisen sökte i garaget fann de en grovstyckad älgkropp, en blodig såg och en kniv. På släpet utanför fann man också slaktrester inpackade i plastsäckar.

Männen erkände  att de hade fraktat och slaktat älgen – men däremot sa de sig inte veta hur älgen hade dött.

Dubbelt så långt straff

Tingsrätten trodde inte på männen och dömde dem till en månads fängelse. Då valde en av dem att överklaga till Hovrätten i Övre Norrland.  I dag kom domen som innebär ett dubbelt så långt fängelsestraff för de två männen.

Hovrätten anser att skuldfrågan är klar. Då männen erkänt transport och styckning av älgen ökar sannolikheten för att de också har skjutit älgen.

Männen har nu två månaders fängelse att vänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.