Två distriktssköterskefilialer läggs ned Foto: SVT/Arkiv

Distriktssköterskefilialer stängs

Uppdaterad
Publicerad

Distriktssköterskefilialerna i Hakkas och Gunnarsbyn läggs ned. Landstingets besparing är drygt 120.000 kronor per år.

Landstingsrådet Agneta Granström (MP) säger att det i första hand inte handlar om besparingar utan om att använda personalen på ett effektivt sätt.

– Vi måste optimera våra resurser, säger Agneta Granström.

Tillgodose

Patienter från Gunnarsbyn hänvisas till Erikslunds hälsocentral i Boden och patienter från Hakkas till Laponia hälsocentral i Gällivare.

– Behoven av sjukvård i dessa byar kan vi tillgodose på hälsocentralerna i Boden och Gällivare, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP).

Blir kvar

Bakgrunden till förslaget är en utredning som gjorts om hur landstinget ska organisera primärvådens filialer. De diskriktssköterskefilialer som blir kvar är de i Vidsel i Älvsbyns kommun, Vuollerim i Jokkmokk och Junosuando, Korpilombolo, Muodoslompolo och Tärendö i Pajala kommun.

Stora avstånd

– Om vi tar Pajala kommun är avstånden stora och de bor många äldre i byarna. Det finns exempel på att äldre skulle få mycket långa avstånd till sjukvård om filialer läggs ned, säger Agnetha Granström (MP).

Utredningen behandlas på landstingsstyrelsens möte nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.