Slaktkurs lockar många kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Under en hel dag slaktade tio kvinnor renar på traditionellt sätt. Intresset för att bevara den gamla kunskapen är stort.

Helena Partapuoli är en av kvinnorna som deltar i kursen. Hon tror att de samiska kvinnorna visst har slaktat renar förut men att samerna nu blivit så påverkade av det västerländska att man håller på att förlora den kunskapen.

– Pappa brukar inte förklara så noga, han brukar bara säga att jag ska titta när han slaktar. Här visar de snitten och hur man ska göra för att hitta lederna, säger Helena Partapuoli till Sameradion & SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Nu ska hon dock få lära sig att slakta på det traditionella sättet och ta vara på senor, tarmar och bällingar.

Det är Svenska samernas riksförbund som genom sitt projekt kallat Ovttas som håller i kursen och den finansieras av EU: socialfond. Kursen ska hållas vid två tillfällen. När man informerade om kursen var det många som var intresserade. Men bara tio personer får plats vid varje tillfälle.

Enligt Leila Nutti, som är kursansvarig, är det bra att ha sådana här kurser.

– När det bara är kvinnor så känner man sig mer trygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet