Gruvöppning nära – 350 anställs

Uppdaterad
Publicerad

Pajalagruvan kan öppnas på nytt. Ett slutbud på den konkursade gruvan i Kaunisvaara har nu lagts av Abecede, rapporterar Norrbottens media.

Enligt Abecedes talesperson Mats Leifland har ett slutbud på den konkursade gruvan i Pajala lagts för två veckor sedan till konkursförvaltaren Hans Andersson vid Kaiding advokatbyrå.

Till Norrbottens media säger Mats Leifland att man nu hoppas att komma igång inom tolv månader, men helst ännu tidigare.

Northlandkonkurs

–Northland hade ungefär 550 anställda. Under vår uppstartsfas kan det räcka med ungefär 350 personer hos bolag och underentreprenörer, säger Abecedes talesperson Mats Leifland till Norrbottens media.

Kommunalrådet Anna Kumpula–Kostet (V) säger till SVT Norrbotten att hon nästan hoppar på tå av lycka.

– Vi har haft en dialog med parterna och vi har fått förhandsinformation att det har lagts ett slutbud på Kaunisvaaragruvan och jag känner en enorm glädje och framtidstro efter den här signalen.

Detta är bolaget Abecede:

Består av de fem finansmännen Carl-Henric Svanberg, Mats Paulsson, Bert Nordberg, Erik Selin och Bruce Grant.

Via bolaget Abecede köpte de i juli 2015 vissa av tillgångarna i Northland Resources konkursade gruva i Kaunisvaara utanför Pajala för 50 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet