Hur ska det gå för små kommuner med vikande befolkningsunderlag och minus i boksluten? Det är en av de hetaste frågorna på den pågående socialdemokratiska partikongressen i Göteborg.
Arjeplogs kommun, med knappt 3 000 invånare, har skurit ner verksamheten med tio procent under 2012 och ska spara lika mycket i år. Men enligt budgeten så fortsätter underskotten under 2014 och 2015, trots det ekonomiska stålbadet och trots att invånarna ställer upp med ideellt arbete som att spika spångar på vandringsleder, klippa gräs och plantera blommor. Om detta har Nordnytt tidigare berättat.
-Det är jättejobbigt. Jag anser att det finns ett kommunalt utanförskap i Sverige i dag. Välfärd bygger på att kommunerna kan leverera välfärd över hela landet. Det kan inte vara beroende på om vissa får för lite pengar, säger Britta Flinkfeldt-Jansson, kongressombud och S-märkt kommunalråd i Arjeplog.
Tar strid idag
Hon och de andra 17 norrbottniska ombuden kommer att ta strid tillsammans med ombuden i de så kallade skogslänen för tydligare skrivningar i dokumentet ”Framtidskontraktet” om regionalpolitik och skatteutjämning så att även mindre kommuner kan tro på framtiden.
– Jag hoppas att vi kan få med partiledningen på det. För oss i de mindre kommunerna är det här en ödesfråga och jag avser att kliva upp i talarstolen och argumentera för vår sak, säger hon.
Nordnytt har ett team på plats och rapporterar idag från kongressen både på webben och i våra sändningar. Du kan också följa kongressen direkt på SVT forum.