Foto: SVT

SMHI utfärdar klass 2–varning

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning och varnar för mycket högt vattenstånd längs Bottenviken. Varningen betyder mycket besvärligt väder.

Vattenståndet förväntas att stiga till ungefär 120 centimeter över medelvattenstånd natten mot torsdag.

– Vattnet stiger ju gradvis, så det har redan börjat mer eller mindre, säger meteorologen Nils Holmqvist på SVT Väder.

Just nu ligger vattenståndet på runt 110 centimeter.

Öbar drabbas hårdast

Det är de sydliga vindarna som har pressat upp vattnet från södra Sverige och orsakat det höga vattenståndet. Enligt SMHI finns det risk att kustvägar och hamnar översvämnas.

SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för kuling längs hela kustlandet i Norrbotten. Jenny Holm, befälhavare på kustbevakningen, säger att de är i beredskap om något händer men att de inte ändrar sina rutiner.

– Det är inte ofta det är så här höga vattenstånd. Det är de bofasta ute på öarna som får det svårt att ta sig dit eller därifrån, säger Jenny Holm, befälhavare på kustbevakningen.

Vind påverkar mest

Fiskaren Lars Ökvist är fastboende på Junkön i Luleå skärgård. Enligt honom är det sällan vattenståndet blir så här högt, men det är den starka vinden som påverkar honom mest.

– Det är när man ska ut på isen som det blir problem.  Vi har gjort en snö– och isramp så det går ganska bra. Det som är besvärligast just nu är att det har blåst så mycket att isen har blåst iväg, säger Lars Ökvist.

Han fortsätter:

– Det vore bra om det blev lite stabilare väder. Det har varit mycket hårda vindar i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.