SMHI utökar varningen

Uppdaterad
Publicerad

Det höga vattenflödet väntas orsaka översvämningar under helgen.

SMHI gick vid lunchtid på fredagen ut med en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden. Varningen rör vattendrag inom främst inom Boden och Överkalix, samt norrut upp mot Korpilombolo.

– Det har varit högt ett tag och vi har haft en klass 1-varning, men nu ser vi att det under helgen kommer att stiga så att det når gränsen för klass 2, säger Jonas Olsson, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Flödena tros bli väldigt höga fläckvis, och väntas kulminera någon gång under nästa vecka.

– Det är egentligen ingen större dramatik tror vi. Det är en ganska mild klass 2-varning. Det är relativt små områden och de flesta ligger i skogsmarker, så jag har svårt att se att det skulle bli problem för samhällsfunktioner, säger Jonas Olsson.

I Boden, som haft höga flöden och översvämningar de senaste dagarna, har man satt samman en styrgrupp för att hålla koll på utvecklingen. Men trots att SMHI utökat varningen ser man inte läget som akut.

– Vi har fortsatta störningar men det har faktiskt vänt de senaste dagarna. Sedan onsdag morgon har vattennivån sjunkit med 5 centimeter, säger Tommy Lindvall, säkerhetsansvarig på Bodens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.