Snart sportlov

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka startar sportlovet för de flestas av Norrbottens skolbarn, undantaget Jokkokk.

Många barn och ungdomar reser bort med familjen på sportlovet men för dem som stannar hemma så arrangerar ofta kommunerna olika aktiviteter.

Och varför inte dela med dig av din sportlovsupplevelse? Skicka in din bästa sportlovsbild till nordnytt@svt.se så lovar vi att publicera så många bilder som vi bara hinner.

Fyller 75 år

Men varför har vi sportlov i Sverige egentligen? Bakgrunden finns faktiskt att hitta under krigsåren. 1940 infördes det så kallade kokslovet i syfte att spara på uppvärmningen i skolorna. Samtidigt ordnades precis som idag olika aktiviteter för eleverna. Men det dröjde inte länge förrän allt fokus kom att ligga på just aktiviteterna framförallt i syfte att stadsbarn skulle få en chans att komma ut i friska luften och få uppleva fjällmiljön.

Idag är sportlovet fördelat mellan landets kommuner på olika veckor. Vissa kommuner har flexibelt sportlov, dvs föräldrarna kan själva välja mellan några specificerade veckor när de vill ta ut sportlovsveckan.

Nästa vecka har eleverna i Norrbotten lov förutom eleverna i Jokkmokk där sportlovet infaller vecka 11.

Sportlovsaktiviteter i kommunerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.