Snöfestival med plusgrader och integration

Uppdaterad
Publicerad

För 30:e gången pågår snöfestivalen i Kiruna. På programmet står det som vanligt snöslungerace, hundspann, skidtävling, musik, teater och konstnärer från när och fjärran som arbetar med snöskulpturer.

Men det är kanske första gången det är några plusgrader och inte minus 25. Som en av händelse ska en av skulpturerna bli en symbol över klimatförändringen, men även för integrationen.

För arbetet med att skulptera fram en pingvin som heter PINGO är ett projekt mellan estet elever och elever från introduktionsprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna.

– Min idé är att vi ska göra en pingvin, för världen har blivit varmare, vi måste tänka oss för, varför har det blivit varmare säger Mohamed Amiri elev på integrationsprogrammet på Hjalmar Lunsbohmsskolan i Kiruna.

Hur går då samarbetet mellan er elever?

– Det går mycket bra, det är roligt säger Mohamed Amiri elev på introduktionsprogrammet på Hjalmar Lundbohsmsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.