Lavinrisk stänger vägar i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Det är störningar i både väg- och tågtrafiken i Norrbotten på grund av snöoväder och lavinrisk.

Klass 1 varning för mycket hård vind gäller för norra Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen, enligt SMHI. Vädret och lavinrisken som följer gör att vägar vid gränsen mot Norge nu är avstängda och vissa tåg är inställda.

Det gäller E10 är avstängd mellan Björkliden och Norska gränsen, längre söderut är väg 95 avstängd från gränsen mellan Sverige och Norge till norska Merkenäs. SJs nattåg som skulle avgå 14:19 från Kiruna till Narvik är inställt och det samma gäller tåg som skulle ha kommit från Narvik till Kiruna under eftermiddagen.

Stänger och spränger

Fredrik Rosendahl från Trafikverket som är underhållschef för järnvägen i Norrbotten och Västerbotten säger att man tar hjälp av Svenska Turistföreningen när det gäller att bedöma lavinfaran.

– Bedöms lavinfaran vara en säkerhetsrisk stänger vi vägar och järnvägen och spränger lavinen under kontrollerande former. Vi har också en skredvarningsutrustning som om en lavin löser ut slår signalen stopp på järnvägen.

Det skiljer sig åt när det gäller framkomligheten för tågtrafiken i dåligt väder. Malmtägen som är tunga och kan ploga kan kan köra i sämre väder än persontrafiken.

När vägar stängs beror det på att det blåser hårt och bildas snödrev som snöröjningen inte hinner hålla efter.

– Vi kör kolonnkörning med plogbil i täten så länge det är möjligt men om det drevar igen för snabbt så stänger vi vägen.

Besluten att stänga eller ha öppet vägar och järnvägar ligger på Trafikverket men vägentreprenörer och järnvägsentreprenörer har mandat att ta egna beslut baserade på säkerhetsrisker.

Enligt den senaste prognosen väntas det hårda vädret i fjällen fortsätta under natten mot lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.