SOS hittade inte till LKAB:s industrivakt

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm lyckades inte lokalisera vakten på LKAB när en anställd blev svårt sjuk inne på gruvområdet. Händelsen som inträffade på onsdagen ska nu utredas.

NSD, har intervjuat Åke Edholm, som var den som ringde till SOS Alarm och bad om en ambulans till sin svårt sjuka kollega – men de kunde inte hitta till industrivakten på LKAB i Kiruna.

– Jag var ganska stressad och ringde 112, jag sa mitt namn och bad dem skicka en ambulans omedelbart till industrivakten på LKAB i Kiruna. Hon knattrade på datorn men fick ingen träff på det. Då upprepade jag industrivakten på LKAB i Kiruna, det är bråttom, berättar Åke Edholm till NSD.

Fick själv skjutsa

SOS-operatören ska ha svarat Åke Edholm att han måste förstå att hon sitter i Sundsvall och jobbar nationellt. SOS-operatören fick ingen träff på industrivakten vid LKAB i Kiruna.

Det slutade med att Åke Edholm själv fick skjutsa mannen till sjukhus.

Helen Söderblom, presschef på SOS alarm, säger till NSD att hon har svårt att svara på vad som har hänt utan att ha undersökt saken närmare. Men hon menar att en plats som är allmänt känd på orten kan vara svår att känna till för den som svarar eftersom SOS Alarm har centraler utspridda över hela Sverige.

– Jag kan inte svara på vad som sades i samtalet och vilka uppgifter det var och vad som kom upp i kartan när de skrev in det och så vidare. Men det tar alltid lite tid om man inte har en adress utan måste ställa frågor kring var det är någonstans, säger Helen Söderholm till NSD.

SOS Alarm ska nu utreda vad som har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.