En älgjägare på sitt pass. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Björn Larsson Ask / Svd / TT

Så ser jaktklubben på avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå jaktvårdsklubbs ordförande menar att avtalet med kommunen är speciellt och förmånligt, men enligt föreningens jurister är det giltigt i 40 år, alltså fram till 2039.

Enligt ordförande David Åkerblom är gratisavtalet närmast en förutsättning för att klubben ska ha kvar ett öppet medlemsskap för alla luleåbor.

Men han medger också att medlemsskapet snarare minskat än ökat sedan slutet på 1990-talet.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

”Giltigt avtal”

– Jag blev medlem nummer 557 som artonåring 1996 och i dag har vi ungefär 500 medlemmar, men alla som är skrivna i Luleå får bli medlemmar och jaga. Jag är stolt som ordförande för att vi bedriver en sådan verkasamhet, säger David Åkerblom och fortsätter:

– Våra medlemmar som är jurister har kollat upp det här avtalet och slagit fast att det är gilitigt.

Får alla luleåbor verkligen bli medlemmar?

– Ja, om de har jägarexamen och om de är ansvarsfulla jägare. Det avgörs av styrelsen på speciella intagningsmöten, säger David Åkerlund.

Men alla har inte jägarexamen?

– Nej, men det är klart att man ska ha jägarexamen om man ska jaga. Det är lag på det nuförtiden.

– Och det är lika klart att icke-ansvarsfulla jägare inte ska jaga.

”Förmånligt och speciellt”

Ser du det här som ett förmånligt avtal?

– Ja, det är förmånligt och speciellt, men det tillkommer en del åtaganden på sidan om för oss också. Vi har bland annat ett stort antal trafikeftersök som vi är sex jägare som sköter. 

Vad säger du om att din företrädare Kjell Mickelsson i praktisken skrev ett avtal med sig själv, som kommunalråd?

–  Jaha, men jag vill inte uttala mig om det och har inga åsikter om det heller. Jag står upp för avtalet och att alla som  bor i Luleå och tar jägarexamen har chans att få jaga på kommunens mark. Det kommer man inte ifrån, även om avtalet nu ifrågasätts, säger David Åkerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

Mer i ämnet