Foto: SVT

”Tycker vi ska bygga en superregion”

Uppdaterad
Publicerad

Michael Stenmark är mannen bakom Arctic Game Lab. En kommunalägd organisation som jobbar med stöd till alla inom utbildning och industri. Målet är att regionen ska bli ett spelindustri–kluster.

Arctic Game Lab gästade under fredag förmiddag Morgonrock på vetenskapens hus i Luleå. Föreläsare var Luleåbördige Michael Stenmark. Han grundade 2014 Arctic Game Lab. I dag är ett tjugotal företag anslutna till organisationen.

– Spel i sig är inte viktigt, men att spelindustrin är välmående är otroligt viktigt för samhället. Det är världens snabbast växande industri, och svensk spelindustri är otroligt framgångsrik. Men vi behöver satsa mer, säger Michael Stenmark.

Spel mer värt än Volvo

Ett exempel som Michael berättar för att poängtera vikten av en levande spelindustri är företaget bakom spelet Minecraft, Mojang. Som såldes till Microsoft för närmare 18 miljarder kronor. Det företag som miljardären och Luleå Hockey-sponsoren, Jakob Porsér, var med och grundade.

– Det är mer än vad svensk bilindustris flaggskepp, Volvo, såldes för. Då får ni förståelse för hur viktig industri det här är.

”Vi ska satsa på att bygga en superregion”

I USA jobbar ungefär 150 000 inom spelindustrin, spridda på över 1 600 företag. Utöver det tillhandahåller 406 universitet utbildningar inom spelprogrammering. Och i Kina finns över 6 000 spelföretag. Trots det har Sverige, tillsammans med Finland, lyckats hålla sig i framkant vad gäller spelutveckling. Men det krävs mer. Allt som behövs är en plan och modiga eldsjälar, menar Stenmark.

– Det är viktigt att Sverige hänger med i utvecklingen. Speciellt med tanke på hur framgångsrik svensk spelindustri är. Vi behöver bli större. Jag skulle kunna se 500 spelföretag i Luleå, Boden, Piteå eller någon annan stad. Med tanke på att det inte behövs så mycket resurser. På Mojang satt en handfull personer i ett litet kontor, och företaget såldes som sagt för mer än Volvo.

– Jag tycker vi ska satsa på att bygga en ”superregion” vad gäller spelutveckling, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.