• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

SSAB drar ned på personalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds förhandlingarna om personalminskningar på SSAB. I Luleå är det tjänstemännen som drabbas.

Ståltillverkaren SSAB har inlett förhandlingar om att minska antalet anställda med  465 personer. Främst berörs verksamheterna i Oxelösund och Borlänge, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Tjänstemän varslas

Men även SSAB i Luleå berörs.

– Det som är sagt är att max 20 tjänstemän kommer att varslas i Luleå. Det är vad jag kan berätta i nuläget, säger Sara Blixt, informationsansvarig på SSAB i Luleå.

– Vi vet i nuläget bara att vi drar ned med högst 20 anställda i Luleå men hur det ska gå till vet vi inte. Förhandlingarna pågår i Stockholm och kommer så småningom att flyttas till de berörda orterna, säger Robert Johansson, ordförande för Akademikerföreningen vid SSAB.

”Vi får anstränga oss ytterligare”

Platschefen på SSAB i Luleå  – Nils Edberg – konstaterar att det kommer bli fortsatt tufft på stålmarknaden.

– Det innebär att vi får anstränga oss ytterligare lite grann och bli ännu effektivare för att hänga med i den hårda stålmarknad som är nu. Grundorsaken ligger i det tuffa läget på stålmarknaden med ett över utbud som pressar priserna och gör att alla stålbolag har det tufft just nu.

Effektiv masugn

Även koncernfunktionerna i Stockholm berörs. Totalt väntas antalet anställda i Sverige minska med högst 415 personer (265 tjänstemän och 150 arbetare).

– Det här är ingen direkt överraskning eftersom situationen är pressad och det finns en överkapacitet av stål på världsmarknaden, säger Robert Johansson.

Tomas Karlsson, ordförande SSAB i Luleå, känner sig i nuläget trygg när det gäller metallarna.

– Vi har världens mest effektiva masugn som ska gå för fullt i Luleå. Vi har redan gjort enorma neddragning och är så tighta som vi kan bli , säger han.

Prispress på SSAB

– Det finns fortsatt en stor överkapacitet på marknaden, vilket också skapar en ökad prispress på stålprodukter. Det innebär att vi måste fortsätta att stärka vår relativa konkurrenskraft, både genom synergierna och genom att hela tiden effektivisera vårt sätt att arbeta i den löpande verksamheten, säger SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist

Ska gå snabbt

Sedan samgåendet med Rautaruukki i juli 2014 har SSAB lagt stort fokus på att effektivisera organisation och arbetssätt och på att utvinna de synergier som finns mellan de två bolagen. Sedan samgåendet med Rautaruukki har SSAB hittills minskat antalet anställda med cirka 1300 personer.

De nya neddragningarna ska inte leda till några kostnader och ska vara genomförda  senast under april månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.