Två män omkom i en dödsolycka på SSAB-området i Luleå hösten 2013. Grafik visar hur tjäran rann ur luckan i cisternen in i invallningen där männnen befann sig. Foto: SVT Grafik

Två män drunknade i tjära – i dag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 60-årsåldern omkom efter tjärolyckan på SSAB i oktober 2013 – i dag kommer hovrättens dom.

Det var när männen skulle göra en underhållsbesiktning av en cistern genom att tömma den på innehåll som dödsolyckan inträffade. Cisternen innehöll flytande stenkolstjära som rann ut och begravde de två männen.

När tingsrätten tog upp fallet friades en chef som var åtalad för arbetsmiljöbrott och företaget friades från att betala en företagsbot. Åklagaren valde att överklaga domen mot företaget, men chefen nämns inte och ingår inte i överklagan till hovrätten.

I september tog hovrätten upp dödsolyckan och i dag klockan 14 meddelar de sin dom. SVT Nyheter Norrbotten kommer under dagen rapportera mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Mer i ämnet