Två män omkom i en dödsolycka på SSAB-området i Luleå hösten 2013. Grafik visar hur tjäran rann ur luckan i cisternen in i invallningen där männnen befann sig. Foto: SVT Grafik

SSAB-olyckan: Hovrätten avslutade målet i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutade hovrätten huvudförhandlingen om SSAB:s ansvar i dödsolyckan på SSAB i Luleå där två arbetare drunknade i tjära.

Arbetsplatsolyckan inträffade den 14 oktober 2013 inne på Koksverket på SSAB-området. Två män i 60-årsåldern skulle tömma en cistern med stenkolstjära när olyckan skedde. En mantellucka på en tjärtank lossnade och vatten, tjära och tjärstoft rann ur tanken och överfyllde invallningen som fanns runt tanken. Männen arbetade med att skära upp en öppning i mantelluckan och hann inte sätta sig i säkerhet utan drunknade.

Dom kommer i november

Facket, IF Metall, har varit mycket kritiska och ansett att olyckan hade kunnat förebyggas.  Åklagaren åtalade en chef på SSAB EMEA AB för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och begärde att bolaget skulle åläggas att betala en företagsbot. Luleå tingsrätt frikände chefen och avslog yrkandet om företagsbot.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Åklagaren har överklagat domen till hovrätten i den del som avser att SSAB EMEA AB ska betala en företagsbot. Hovrätten har idag avslutat huvudförhandlingen i målet.

Hovrättens dom i målet kommer att meddelas den 3 november 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka Koksverket i Luleå

Mer i ämnet