Foto: SVT

Det här är Joint Viking

Uppdaterad
Publicerad

Natoländerna Norge, USA och Storbritannien sänder en stark säkerhetspolitisk signal till Ryssland när de övar 17 mil från ryska gränsen. Det handlar också om att göra trupperna stridsdugliga i kargt vinterklimat, skriver SVT:s Jonas Olsson

Det säkerhetspolitiska läget i Skandinavien och Barentsregionen har skärpts succesivt efter Rysslands annektering av Ukraina 2014. Stora amerikanska truppförflyttningar har skett från USA till Europa.

Det senaste halvåret har USA flyttat omkring 6.000 soldater och ett stort antal stridsvagnar och attackhelikoptrar. Samtidigt har USA historiskt låga nivåer av antalet militärer i Europa. Men det vänder nu. Det innebär fler och mer komplicerade övningar för att trupperna ska vara stridsdugliga – även i vinterklimat. 

Övningen ska ses som ett svar på stora ryska övningar med mer än 100.000 soldater de senaste åren. I norska Joint Vikings-övningen deltar 8.000 soldater. 

Vad är marinkårens uppgift?

Sedan det kalla kriget har USA:s marinkår och britternas motsvarighet Royal Marines övat i Norge. För att de ska kunna agera snabbt har marinkåren förhandslagrat stridsvagnar och annan tung utrustning i grottorna i Tröndelag i mellersta Norge. Då slipper USA långa och tidsödande transporter över Atlanten vid en konflikt.  Eftersom utrustningen lagras måste den också testas för att marinkåren ska veta att den fungerar i ett skarpt läge.

En nyhet i årets Joint Viking-övning är mobilförbud. Det gör det mycket svårare att följa övningen när det gäller signalskydd och information. Stora övningar drar alltid till sig spaning från olika håll.

Varför reagerar Ryssland?

Ryssland reagerar eftersom övningen sker 170 kilometer från gränsen. Barentsregionen med ryska Kolahalvön är en av de mest militariserade i Ryssland.  Här finns militärbaser och den stora ryska Nordsjöflottan med de strategiska kärnvapenbärande ubåtarna.

Men Norge, USA och Storbritannien är medlemmar i Nato och kan öva på eget territorium. Vid den norska storövningen Cold Response förra året deltog 15.000 soldater. Norge bjöd in ryska observatörer. Det är praxis vid storövningar. Övningarna Cold Response och Joint Viking har annonserats i förväg.

Har USA:s marinkår någon betydelse för Sverige?

Ända sedan statsminister Olof Palmes tid har Sverige haft ett samarbete med USA:s marinkår. I början av 70-talet tjänstgjorde amerikanska befäl från marinkåren i Sverige och svenska befäl från kustartilleriet tjänstgjorde i USA. Det var en del av det hemliga svenska militära samarbetet med USA som inte blev offentligt förrän i slutet av 1990-talet.

Sveriges kustartilleri och USA:s marinkår ville lära sig förstå varandras olikheter för att kunna samverka i händelse av konflikt. Så har det fortsatt genom åren. Så sent som förra året övade USA:s marinkår i Sverige i samband med militärövningen Baltops i Östersjön och kustområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.