Foto: Anne-Ravna Allas/ Sameradion & SVT Sápmi

Staten överklagar Girjasdomen

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att staten överklagar Girjasdomen.

Justitiekanslern Anna Skarhed har överklagat domen till hovrätten för Övre Norrland i Umeå. Det man yrkar på är att Gällivare tingsrätts dom i Girjasmålet skall ändras. Skälen till varför man vill överklaga domen kommer man att återkomma med i slutet av april. Anledningarna är, enligt staten, att målet är komplicerat och processmaterialet omfattande. Och att statens ombud just nu är engagerade i en annan mycket omfattande rättegång i Stockholms tingsrätt.

Skadeståndsfria

Staten yrkar också på att de ska gå skadeståndsfria från rättegångskostnader och att samebyn ska betala staten i stället. Beloppen kommer att anges senare, skriver staten i sin överklagan. För tre veckor sedan kom alltså domen i det uppmärksammade Girjasmålet. Domen slog fast att samebyn är de som ska ha rätt till att bestämma över småviltsjakt och fiske inom renskötselområde. Men nu överklagar alltså justitiekanslern Anna Skarhed tingsrättens dom.

Läs mer om Girjasmålet i artiklarna nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.