SSAB: Ska inte påverka driften

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket förbjuder SSAB att utföra vissa arbeten på hög höjd. De arbeten det handlar om är besiktnings- kontroll och reparationsarbeten.

Förbudet gäller med omedelbar verkan tills åtgärder är vidtagna. Detta för att förhindra fallolyckor.

Arbetsmiljöverket kräver nu i ett inspektionsmeddelande att SSAB ordnar skyddsräcken, arbetsplattformar eller ställningar eller personlig fallskyddsutrustning som säkerhetsele med lina. Men på SSAB menar man redan att man har dessa säkerhetsåtgärder.

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

– Vi arbetar kontinuerligt med detta. Det stämmer inte riktigt att höghöjdsjobb förbjuds. Utan man förbjuder en viss grupp där det finns risk för fall, säger Åsa Bäcklin, kommunikationsansvarig på SSAB i Luleå.

Men om de påpekar att ni måste vidta dessa åtgärder – har ni då de åtgärderna i dag?

– Allt detta finns. Varför man nu kräver detta från Arbetsmiljöverket får ni fråga dem. Vi kan bara läsa inspektionsmeddelandet. Det här är inget nytt för oss utan något vi arbetar med hela tiden.

Påverkar ej driften

Kan det här förbudet påverka ert arbete?

– Nja, inte så vitt vi kan bedöma. Säkerheten är ett kontinuerligt pågående arbete. Det är ingenting som ska påverka driften. En fallskyddsutrustning ska användas och eftersom att den tillhandahålls så påverkas inte drifter. Vi vet inte varför de väljer att uttrycka sig på detta sätt.

Det låter som att ni är oförstående till Arbetsmiljöverkets förbud?

– Vi är inte oförstående till att man poängterar detta och att Arbetsmiljöverket funderar över vad vi gör och har synpunkter på saker. Självklart är vi förstående till att de vill säkerhetsställa att vi arbetar med dessa saker, säger Åsa Bäcklin, kommunikationsansvarig på SSAB i Luleå.

Ingen koppling till olycka

Enligt Åsa Bäcklin har Arbetsmiljöverkets förbud ingenting att göra med den arbetsplatsolycka för drygt två veckor sedan då en man omkom på SSAB i Luleå när han klämdes uppe på en travers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

Mer i ämnet