Stor psykisk ohälsa i barnomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Fritidspedagoger och förskollärare är kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar för psykiska diagnoser.

Socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) ser en oroväckande utveckling.

Siffrorna har tagits fram för TT:s räkning av Lärarförbundet. När det gäller sjukfall i kategorin psykiska sjukdomar handlar det för fritidspedagoger/förskollärare om 36 fall per 1 000 anställda 2012. Det kan jämföras med 20 för arbetsmarknaden totalt, vilket betyder att det är 80 procent vanligare bland förskollärare/fritidspedagoger.

På fem år har det också skett en dramatisk ökning med 27 procent.

-Här får vi svart på vitt för en situation som vi larmat om länge. Man går på knäna och jag är orolig, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

-Det är en orimlig arbetssituation som kostar samhället mycket.

Allvarlig utveckling

Ulf Kristersson (M) ser allvarligt på utvecklingen.

-En del yrken har stigande sjukfrånvaro och det bekymrar oss, säger han.

-Forskare talar om att de som har störst risk att bli sjukskrivna i stress och utmattning är de i kontaktyrken och där det finns höga förväntningar på vad medarbetarna ska åstadkomma.

Förra veckan varnade också Skolverket för en allvarlig utveckling när ny statistik presenterades för fritidshemmen. Den visade på barngrupper som aldrig varit större.

-Jag kan mycket väl tänka mig att man hamnar i utmattningssyndrom i takt med att arbetsbelastningen försämrats, säger Birgit Andersson, lektor vid Umeå universitet.

Tufft klimat

Hon ser flera skäl till ett allt tuffare arbetsklimat.

-Man vill och försöker jobba på samma sätt men det är en omöjlighet när barngrupperna är så stora att man inte kan garantera barnens säkerhet.

Ullrika Modin, fritidspedagog vid Mälarhöjdens skola i södra Stockholm, är inte överraskad över siffrorna även om hon själv aldrig känt sig utsatt.

-Generellt kan jag tänka mig att det är slitigt att jobba på fritids. Du jobbar åtta timmar med barngrupper och har inte tid för planering, säger hon.

Eva-Lis Sirén vill se en maxgräns beträffande antalet barn i en grupp, något Ullrika Modin stödjer.

-Nu kan vi säga oss ta in max 25 men det blir 29 i slutändan.

Fakta

Fakta: Sjukskrivningar

Kategorin förskollärare/fritidspedagoger är överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar 14 dagar och längre för psykiska diagnoser. Av antal startade sjukfall per 1 000 anställda var det 36,3 fall 2012 jämfört med 20,2 för arbetsmarknaden i helhet.

De fem senaste årens siffror för förskollärare/fritidspedagoger, med samma siffra hela arbetsmarknaden inom parentes:

2012: 36,3 (20,2)

2011: 33,8 (18,5)

2010: 31,2 (17,8)

2009: 27,4 (15,7)

2008: 28,5 (16,7)

Källa: Försäkringskassan (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.