Foto: Arvid Nordvall

Stora likheter mellan bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Branden vid avfallsanläggningen i Gällivare inträffar bara något mer än en vecka efter storbranden vid Kirunas återvinningscentral. Det finns också likheter när det gäller händelseförloppet

Det var i lördags eftermiddag som branden startade i en byggnad på Kavahadens återvinningscentral i Gällivare och spred sig därefter till en intillggande hög med hushållsavfall. Branden var mycket svårsläckt och röken orsakade olägenheter för boende i Malmberget och Koskuskulle.

Likheter med brand i Kiruna

Branden ansågs vara släckt klockan 11.50 på söndagen och därefter övergick släckinsatsen i bevakning. Händelseförloppet var likt det som skedde i Kiruna för något mer än en vecka sedan. Även där började branden i en byggnad och spred sig till hushållsavfall.

– Det har gått till på ungefär samma sätt. Men vid räddningstjänsten spekulerar vi inte om samband. Det är något som polisen få rutreda, säger Trond Olofsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten.

Större yta

Den stora skillnaden mellan händelserna är att sopberget var betydligt högre i Kiruna och att branden också blev kraftigare. I Gällivare var högen med avfall 20 gånger 50 meter samt två meter hög. I Kiruna handlade det om en 100 gånger hundra meter stor yta och en höjd på sju meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.