Ovädret: ”Jag har suttit här sedan klockan tio i går”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett dygn med riktig ruskigt väder i stora delar av Norrbotten. I eftermiddags blåste det upp igen i fjällen med dålig sikt, snödrev och avstängda vägar som följd.

I Björkliden var det stopp för de som färdades västerut efter väg E10. Några som vi träffade hade suttit i sina bilar och långtradarhytter ganska länge.

– Jag har suttit här sedan klockan tio i går kväll, men jag har dieselvärmare och mat så det går ganska bra, säger långtradarchauffören Jurij Pradid från Ukraina.

Det blir en övernattning vid vägbommen för honom och hans kollegor – för precis då kom beskedet att vägen öppnar först under fredagen.

”Ställer till det för cheferna”

Dennis Risén och hans kollega var på väg till Riksgränsen där de arbetar med att bygga lägenheter. De bestämde sig för att vända.

– Kollegan åker upp med tåg och jag åker hem till kusten. Det är inte hela världen att vi inte kom upp, men det ställer till det för cheferna. Det här var inte något som de hoppades på, säger han.

Det säkraste sättet att ta sig fram i Kirunafjällen i dag var med tåg. I går var tågen inställda på den här sträckan men i dag rullande de som vanligt Det betydde att turister som har suttit fast i fjällen kunde börja färden hemåt igen – mer eller mindre belåtna med väderupplevelsen.

– Det här är inget bra väder för mig. Jag har spenderat mycket pengar för att få se norrsken, men jag har inte fått se någonting, säger Wolfgang Magnusen som klev på tåget i Björkliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.