Foto: SVT

Storsatsning på biobränsle i finska Kemi

Uppdaterad
Publicerad

Ett kinesiskt företag har långtgående planer på att starta en biobränslefabrik i finska Kemi två mil från den svenska gränsen. Fabriken skulle sysselsätta upp till 700 personer – förmodligen en del även på den svenska sidan av gränsen.

Det kinesiska företaget heter Kaidi och har testat tillverkning av biobränsle i Kina. Norra Finland och norra Sverige lockar kineserna tack vare råvaran som det finns gott om här uppe. Planen är nämligen att tillverka biobränsle av skogsavfall, spillträd eller energiträd som inte duger till något annat.

– Kaidi fattade ett investeringsbeslut för bara några veckor sedan och nu håller vi på att slutföra förhandlingar med andra finansiärer. Vår målsättning är att fabriken börjar byggas redan i år, säger Carl Haglund, vd för Kaidi Finland.

”Efterfrågan bara ökar”

Kineserna ser en lovande marknad för förnyelsebar energi såsom biodiesel i Europa eftersom allt fler länder försöker ersätta fossila bränslen som drivmedel för bilar. Finland har planer att 20 procent av drivmedlen ska vara biobränslen fram till år 2020 och 30 procent fram till 2030.

Det finns redan en utsedd plats för fabriken vid industrihamnen Ajos i Kemi. Det pågår ett marksaneringsarbete där efter oljeutsläpp från oljehamnen så att när investerarna och miljötillstånden är färdiga så är det bara att sätta igång bygget. Stadschefen Tero Nissinen är mycket optimistisk inför framtiden.

– Efterfrågan på biobränslen bara ökar i världen och inte minst i Kina som har sina egna utsläppsproblem. Och vi i norra Finland och även norra Sverige har gott om råvaran, skogen, som behövs för att tillverka den här typen av biodiesel som Kaidi tänker producera.

130 långtradare dagligen

Om den nya biodieselfabriken blir verklighet kommer den att sysselsätta upp till 700 personer i fabriken och inom logistikkedjan. Enligt företaget Kaidi kommer det att krävas 130 långtradare och fyra tåg fullastade med trävirke dagligen för att hålla fabriken igång.

– Logistiken kommer att vara omfattande och kräver egen planering och vi håller på att titta hur vi ska lösa till exempel terminalfrågan, säger stadschefen Tero Nissinen. Vår förhoppning är att Kemi ska bli en föregångare i den så kallade bioekonomin där man tar tillvara restprodukter även från andra industrier som finns i området. Företaget Kaidi ska ju använda skogens restprodukter i tillverkning av biobränsle, säger han.

Hopp i arbetslöst Kemi

Kemiborna är förväntansfulla inför det slutgiltiga beskedet om biobränslefabriken. Om fabriken blir av skulle den bli den näst största arbetsgivaren i Kemi där arbetslöshetssiffrorna är skyhöga. Nästan var femte kemibo är arbetslös.

– Biobränsletillverkning skulle ge positiv publicitet för vår stad och en sådan satsning skulle gynna hela finska Lappland och även skogsindustrin i norra Sverige, säger stadschefen Tero Nissinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.