Gruvan tvingar fram storsatsning på lärare i Pajala

Publicerad

Lärarna i Pajala kommun har i år fått ett ovanligt stort lönelyft. Sju procent mer i lönekuvertet.

– Vi ligger i topp i Norrbotten. Kanske till och med i Sverige, säger Anders Wanhatalo, Lärarförbundets representant i Pajala kommun.

I snitt har lärarna i Pajala fått upp lönen med 2.000 kronor, vilket motsvarar sju procent. Lärarförbundets representant har aldrig  tidigare varit med om en sån satsning.

Fokus skola – #dinröst

– Ser vi tillbaka på de senaste åren har vår löneutvecklingen varit svag. Vi har till och med haft år då vi fått noll procent. Men ser vi på det här året satsar kommunen på lärarna, säger Anders Wanhatalo.

Nya lärare behövs

Pajala kommun behöver rekrytera 20 nya lärare och förskollärare fram till 2018.

– Jag tror att arbetsgivaren har vaknat upp nu. Lediga lärartjänster kan få annonseras ut flera gånger innan det blir napp, säger Anders Wanhatalo.

– Vi har en del problem när det gäller rekryteringar, det sticker jag inte under stol med, säger Leif Rönnbäck, chef för kultur- och utbildningsnämnden i Pajala kommun.  

Konkurrens om lärare

Som i många andra glesbygdskommuner väntar stora pensionsavgångar. Men det som är speciellt med Pajala är att kommunen fått allt större konkurrens av andra näringar. Särskilt till följd av gruvetableringen.

-Vi har några lärare som har gått till gruvnäringen istället och från kommunens sida har vi svårt att konkurrera med de löner som finns där. Men vi har här fina barn, föräldrar och andra lärare som gör skolan till en attraktiv arbetsmiljö, säger Leif Rönnbäck.

Inte bara en lönefråga

Snitt lönen för en lärare i Sverige är 27. 800 kronor och frågar man Anders Wanhatalo så är lönen väldigt avgörande för att kunna rekrytera.

– Lönen är det första man tittar på när man söker jobb, det går inte komma ifrån. Sen med tiden, när man arbetat ett tag, kan det också vara annat som spelar roll som arbetsbelastningen och arbetstiderna, säger han.

Har ni som mål i Pajala att bli löneledande för lärarna i Norrbotten?

– Det vill jag inte säga. Våra politiker har valt att göra den här satsningen i år, men hur vi kommer jobba vidare kan jag inte svara på. Det är en politisk fråga, säger Leif Rönnbäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet