Jordskalvet hade sitt epicentrum i Bottenviken, ca fem mil söder om Luleå. Foto: SVT

Största skalvet på över 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Det jordskalv som inträffade vid 23-tiden igår och som kändes på många ställen i Norrbotten är det största i området på över 100 år.

Det säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, efter att han analyserat all data från skalvet. Skalvet hade en magnitud på 3,9 och skedde mellan Piteå och Skellefteå, med epicentrum cirka fem mil österut i Bottenviken, på 16 kilometers djup. Och det var inte bara i Norrbotten och Västerbotten som skalvet kändes, så gjorde det också i delar av Österbotten i Finland. Under natten ska det ha kommit två efterskalv men då på en lägre magnitud på runt 2.

Många orolig i Norrbotten

Att många i länet, från söder till norr, upplevde stor oro vid skalvet råder det ingen tvekan om. Bara på SVT Norrbottens Facebooksida har många hört av sig och berättat om hur det upplevde skalvet.

– Bor i Lillpite och här var det som ett enormt tryck i huset. Fönstren skallrade och det knakade i tak och väggar. Trodde det skulle komma in en lastbil i huset vilken sekund som helst. Till och med katten blev livrädd men sedan var det över. Och ingen lastbil. Skönt var väl det, skriver en Lillpitebo.

– Trodde en buss körde in på altan, skriver en Bodenbo.

– Satt på sängkanten, då det skakade till rejält, minst sagt. Det knakade till i husfogarna som det brukar göra när det blir köldknäppar på dryga -35-40, skriver en Kalixbo.

– Låg och sov och vaknade av att hela sängen skakade, skriver en Luleåbo.

”Väldigt ovanligt”

Nordkusten-området i Sverige är generellt seismiskt aktivt.

– Men upp mot 4 har det inte varit i det här området på över 100 år, så det är väldigt ovanligt, säger Björn Lund.

I genomsnitt har vi bara ett magnitud 4-skalv per tionde år i Sverige, men 2014 mätte ett skalv söder om Sveg upp till 4,1 och 2008 skedde ett i Skåne som låg på 4,3.

– Det är väldigt spännande och intressant att vi får ett lite större skalv. I det här området är det ganska mycket små skalv, då pratar vi magnitud 0-1 kanske, som inte överhuvudtaget känns, och då är det intressant att vi får ett större skalv i det området också, säger Björn Lund.

Seismologerna ska nu analysera skalvet ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.