Mikael Styrman misstänks för grovt bokföringsbrott.

Styrman misstänks för grovt bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Styrman som avtjänat två fängelsestraff riskerar att hamna i fängelse igen. Nu misstänks han för grovt bokföringsbrott i ett av sina konkursade bolag.

Konkursförvaltarna har anmält brottsmisstankar i fler av bolagen, uppger Radio Norrbotten.

– Det är sammanlagt tre anmälningar och i några fall så avser anmälningarna flera bolag, kanske en fem-sex stycken, säger kammaråklagare Andreas Bogseth vid Ekobrottsmyndigheten, till Radio Norrbotten.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Anders Bogseth men inte lyckats nå honom.

Bolagen där konkursförvaltarna anmält misstänkta brott är exempelvis Tornedalsnät och tre bolag med liknande namn, Skatteträlen, Skatteslaven och Skattetrycket i Stockholm AB.

Brottsmisstankarna handlar om bokföringsbrott och de som kan komma att åtalas är styrelseledamöter i bolagen, bland andra medlemmar i Mikael Styrmans familj.

Riskerar fängelse

Men i ett av bolagen, Stor Stark AB, riktas misstankarna mot Mikael Styrman själv.

– I ett av bolagen är han själv formell företrädare. Där är han misstänkt för brott. Det är ett brott som gäller grovt bokföringsbrott, säger Andreas Bogseth.

Om misstankarna leder till åtal riskerar Mikael Styrman fängelse.

– Än så länge är han ju bara skäligen misstänkt för ett brott, men om det skulle gå till åtal, då är det sex månaders fängelse som straffskalan börjar på, säger Andreas Bogseth.

Mikael Styrman, ägare av Ekfors Kraft AB, blev riksbekant för sina tvister med en rad myndigheter under många år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.