”Svårt att se att det kan bli verklighet”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags fattade landstingsstyrelsen inriktningsbeslutet om intensivvården i Norrbotten. Och neddragningarna vid Kalix och Kiruna sjukhus ska risk- och konsekvensanalyseras innan de kan bli aktuella igen.

Samma dag tvingades Sunderby sjukhus intensivvårdsavdelning flyga patienter till Gällivare på grund av platsbrist.

– Jag har svårt att se att det här kan bli verklighet inom en överskådlig tid eftersom IVA-platserna vid kusten redan nu inte räcker till, och planer för utbyggnad ligger långt fram i tiden. Idagsläget avlastar vi Sunderby sjukhus lika ofta som de avlastar oss, säger Ivar Wizelius, narkosläkare vid Kalix sjukhus.

Landstinget i Norrbotten sparar

Igår, torsdag, stabiliserade sig läget. Det är fullt, men inte överfullt, enligt verksamhetschefen Per Marcusson. Om fem år ska sex IVA-platser på Sunderby sjukhus utökas till tio, men divisionschefen Per Berglund vill inte uttala sig om det räcker innan risk- och konsekvensanalyserna är färdiga. Och i Kalix säger man att nedskärningar där skulle innebära ett ännu högre tryck i Sunderbyn.

– Det är många patienter per år som sövs här i korta ingrepp som görs. När man får en led, ur led, i led igen eller förmaksflimmer. Det är ju flera hundra patienter per år, i princip ska alla de till Sunderbyn istället. Det kommer bli en stor ökning av arbetsbördan där, säger Ivar Wizelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstinget i Norrbotten sparar

Mer i ämnet