Här invigs den nya stugan

Sveriges högst belägna stuga invigd idag

Uppdaterad
Publicerad

En ny säkerhetsstuga på Kebnekaises sydtopp invigd i idag. 

En liten i förväg utsedd grupp har under dagen tagits sig upp mot toppen för att inviga säkerhetsstugan. Däribland vår SVT-reporter Johan Jonsson som skickat bilder på turen upp till sydtoppen och på invigningen av stugan.

Den nya toppstugan står på platån strax nedanför sydtoppen, högre upp än dess föregångare.  

Strategiskt placerad  

Sydtoppen är en glaciärtopp till skillnad från nordtoppen som är en bergstopp. Inom ett par år räknar man med att nordtoppen kommer vara Sveriges högsta punkt och den topp de flesta besökarna på Kebnekaise vill bestiga.  Därför har man byggt räddningsstugan så nära kammen mellan de två topparna som möjligt.  

Den specialritade pentagonformen där tak och väggar lutar snett utåt ska hindra snön från att dreva igen. Den ska också göra att rummet snabbt värms upp av kroppsvärme och spritkök,  

Stugan är byggd för ge skydd i nödsituationer men kan också användas som rast–och värmestuga för upp till 20 personer. Stugan har lyfts upp bit för bit med helikopter och sedan byggts ihop på plats.  

Gamla stugor i dåligt skick 

Det finns två stugor kring Kebnekaise sedan tidigare. Den första byggdes vid ingången till Östra leden 1962. 1983 byggdes ytterligare en stuga några hundra meter från den första. 

Stugan från 1983 kommer att tas bort medan stugan från 60-talet kommer att vara kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.