Dirk Hagenbuch var en av alla bybor i Nattavaara som ställde upp för de strandsatta tågresenärerna. Foto: Privat/SVT

Tågresenärer fick evakueras – då ställde byborna upp

Uppdaterad
Publicerad

När 150 av SJ:s resenärer blev strandsatta i skogen utanför Nattavaara ställde byn upp. – Vi dukade upp rejält med fika och ordnade med allt åt dem berättar en av byborna.

Det var vid 18.30 på onsdagen som ett tåg på väg från Kiruna till Luleå blev strömlöst. Utomhus var det närmare 40 minusgrader och de 150 tågresenärerna fick evakueras till byn Nattavaara där bybor snabbt ställde upp. Byns butik öppnade och bybor ställde upp med egna bilar för att skjutsa de frusna passagerarna från tågstationen till församlingsgården som även de öppnade upp dörrarna.

– Vi dukade upp rejält med fika och ordnade med allt åt dem, bjöd på kaffe och fika. Och så öppnade butiken så de kunde handla så det var inga sura miner, berättar Håkan Persson som arbetar på församlingsgården i Nattavaara.

Att den lilla butiken öppnar upp när tåg havererar är inget nytt berättar Dirk Hagenbuch som är ordförande i den förening som driver butiken.

– Vi brukar alltid göra det när det är tågstopp. Det är en liten by och då försöker man hjälpa till, det är en självklarhet, säger han.

SJ: ”Fantastiskt”

Vid midnatt lyckade SJ få fram ett ersättningståg och strax före 06 på torsdagsmorgonen kom tågresenärerna fram till Luleå där SJ hade ordnat med hotellrum.

– Det var verkligen en helt fantastisk uppslutning från byn, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour. Trots situationen som passagerarna hamnade i var väldigt många positiva, just för att de fick ett så bra bemötande. Det uppskattar vi väldigt mycket!

På torsdag förmiddag meddelade SJ att alla tåg norr om Boden kommer att vara inställda fram till klockan 18.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.