150 fastnade i tågstopp – i nära 40 graders kyla

Uppdaterad
Publicerad

I nästan 40 graders kyla fastnade ett tåg i skogen utanför Nattavaara i Norrbotten och temperaturen sjönk raskt i vagnarna. En och en halv timme efter att tåget blivit strömlöst hade de cirka 150 passagerare evakuerats.

– På 15 minuter ska ett hjälplok vara framme för att köra dom till plattformen i Nattavaara, sade Carina Axelsson, vid SJ:s pressjour, till SVT Nyheter under kvällen.

Tåget som var på väg från Kiruna till Luleå fick problem och blev strömlöst runt 18.30, temperaturen utomhus var nere på närmare 40 minusgrader.

– Det börjar kännas kyligt, det är nog minus 25 grader här inne, sade resenären Gudrun Hörnell till NSD.

”Ovälkommen present”

En annan resenär som satt fast i det strömlösa tåget var Lena Stålnacke, som ändå försökte hålla humöret uppe när SR P4 Norrbotten nådde henne på telefon.

– Det här blev en något ovälkommen present, men det är inget man kan göra något åt. Det är bara att gilla läget, sade hon.

Vid klockan 20 var alla passagerare evakuerade och förda till Nattavaara. Där fanns mat, dryck och en lokal att gå in i utlovat.

– Men tyvärr kan de bli kvar där ett tag. Kylan gör att vi inte får tag i några bussar, sade Carina Axelsson.

SJ: De ska få full ersättning

Håkan Persson som jobbar på församlingsgården mötte passagerarna när de anlände till Nattavaara,

–  Vi ska bjuda på kaffe i församlingsgården, butiken har öppnat så att de ska kunna köpa mackor och annat som de vill ha, berättade han för SVT Nyheter under kvällen.

Det är oklart när och hur resenärerna ska komma från Nattavaara. Det går inte att sätta in ersättningsbussar i den stränga kylan.

– Vi beklagar, och naturligtvis ska de få full ersättning, säger Carina Axelsson på SJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.